معرفی 12 دستور لینوکس و مقایسه با معادل ویندوزی


عضو شوید


نام کاربری
رمز عبور

:: فراموشی رمز عبور؟

عضویت سریع

نام کاربری
رمز عبور
تکرار رمز
ایمیل
کد تصویری
براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود



تاریخ : یک شنبه 17 دی 1402
بازدید : 252
نویسنده : chabok

چرا در لینوکس از دستور یا command ها به جای استفاده از محیط گرافیکی GUI در استفاده می کنیم ؟ در جواب این سئوال باید بگویم که استفاده از دستورات یا command از نظر سیستم عامل بهترین زبان برای برقراری ارتباط با سخت افزار و سیستم است . همانطور که شما به زبان فارسی سخن می گویید ، در صورتیکه که کسی بخواهد با شما ارتباط برقرار کند بهتر است از زبان فارسی برای برقراری ارتباط با شما استفاده کند. در دوره آموزش لینوکس اسنشیالز شما به خوبی با این سبک دستورات بصورت مقایسه ای با ویندوز با مهندس نصیری آشنا می شوید.

 

ساختار command prompt یا محیط وارد کردن دستورات در لینوکس

 

m.nasiri@localhost این اولین ساختاری است که شما با باز کردن محیط shell در لینوکس با آن برخورد خواهید کرد ، قسمت اول که m.nasiri است در حقیقت نام کاربری است که در حال حاضر مشغول استفاده از منابع سیستم می باشد و قسمت دوم بعد از علامت @ که localhost است نام سیستم در حال فعالیت را نشان می دهد. بنابر این در صورتیکه وارد قسمت shell شدید و محیطی به این شکل ( root@ibm) مشاهده کردید در حقیقت شما در حال استفاد از کاربری با نام root و سیستمی با نام ibm هستید. دستورات لینوکس

 

معرفی دستورات مقدماتی در لینوکس

 

در لینوکس اکثر فعالیت ها بصورت وارد کردن دستورات انجام می شود ، این دستورات غالبا مخفف یا مختصر شده کلمات معنی دار برای کاربران هستند و شما در صورتیکه می خواهید از لینوکس استفاده کنید می بایست با این دستورات آشنایی پیدا کنید . اگر از سیستم عامل داس یا command prompt ویندوز استفاده می کنید با ساختار دستورات تا حد زیادی آشنایی دارید . لینوکس نیز تا حد زیادی شبیه سیستم عامل داس عمل می کند ، برای مثال دستور mv در لینوکس و داس و command prompt ویندوز برای انتقال یک فایل یا فولدر استفاده می شود و مخفف کلمه move یا انتقال است .

 

  • دستور pwd : این دستور مخفف جمله print working directory می باشد و مسیر پوشه فعالی را که در آن مشغول کار هستید را به شما نشان می دهد.
  • دستور ls : این دستور مخفف کلمه list می باشد و به شما تمامی فایل ها و پوشه های موجود در پوشه فعال کاری را نشان می دهد. این دستور معادل دستور dir در سیستم عامل داس است.
  • دستور ls –a : اگر بار اول است که از دستور ls استفاده می کنید ، هیچ فایل یا پوشه ای را مشاهده نخواهید کرد ، با استفاده از سویچ –a در انتهای دستور ls میتوانید فایل ها و پوشه های تنظیمات سیستم را که بصورت پیشفرض از شما مخفی شده اند را مشاهده کنید. این فایل ها با عنوان فایل های dotted نیز شناخته می شوند . فایل های مشکی رنگ یک تک فایل هستند و فایل های آبی رنگ نمایانگر پوشه ها هستند . این فایل ها معادل همان فایل های سیستمی هستند که در ویندوز بصورت پیشفرض بصورت مخفی وجود دارند.
  • دستور cd : این دستور مخفف جمله change directory است و به شما اجازه تعویض و جابجا شدن در پوشه ها را می دهد . برای مثال برای وارد شدن به پوشه .cache می بایست دستور خود را به صورت cd .cache وارد کنید . علامت یک نقطه (.) به معنی پوشه ای است که در آن قرار دارید و علامت دو نقطه ( ..) نمایانگر پوشه بالا سری است . در صورتیکه می خواهید به پوشه خانگی خود باز گردید دستور را به شکل مقابل وارد کنید : cd ..
  • دستور clear : همانگونه که از اسمش پیداست برای پاک کردن صفحه نمایش استفاده می شود و معادل دستور cls یا clear screen در سیستم عامل داس است .
  • دستور mkdir : این دستور مخفف جمله make directory می باشد و معادل دستور md در سیستم عامل داس می باشد .
  • دستور touch : این دستور برای ایجاد یک فایل استفاد می شود ، همه چیز در سیستم عامل لینوکس و یونیکس در قالب فایل است .
  • دستور mv : این دستور مخفف کلمه move است و برای انتقال یک فایل یا پوشه استفاده می شود .
  • دستور cp : این دستور مخفف کلمه copy بوده و برای کپی کردن یک فایل یا پوشه استفاده می شود .
  • دستور rmdir : این دستور مخفف جمله remove directory است که برای حذف یک پوشه استفاده می شود ، پوشه در حای حذف خواهد شد که خالی باشد.
  • دستور rm : این دستور مخفف کلمه remove بوده و برای حذف فایل استفاده می شود.
  • دستور su: این دستور مخفف دستور super user است و برای اینکه شما بتوانید کاری را با دسترسی مدیر سیستم انجام دهید با وارد کردن دستور su و وارد کردن رمز عبور مدیر برنامه را با سطح دسترسی مدیر اجرا خواهید کرد . این دستور معادل run as administrator در سیستم عامل ویندوز می باشد .در هنگام بوت سیستم عامل لینوکس تمامی مراحل و جزئیات توسط سیستم عامل لاگ برداری می شوند که به اصطلاح bootlog نامیده می شوند ، برای مشاهده این فایل ها شما باید با کاربر مدیر یا administrator به آنها دسترسی پیدا کنید .

 

پیشنیاز استفاده از این دستورات ، داشتن درک از مبانی شبکه است که شما با یادگیری و آموزش دوره نتورک پلاس می توانید این دانش مقدماتی را به دست بیاورید.




مطالب مرتبط با این پست :

می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه:








به وبلاگ من خوش آمدید

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

تبادل لینک هوشمند

برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان خبر و آدرس chabokmag.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.






RSS

Powered By
loxblog.Com